Tuintrends 2024

Tuintrends 2024

Inspiratie
12 februari

In 2024 zijn er verschillende opvallende tuintrends die de aandacht trekken. Buitenpracht heeft de top 5 voor jou geselecteerd!

Tuintrends 2024

01
Minimalistisch design – Less is more

Minimalistisch design is een opkomende trend in de wereld van tuinontwerp & design. Steeds meer mensen kiezen voor een ontwerp waarbij eenvoud en het creëren van een serene omgeving centraal staat.  Eenvoudige lijnen, zachte organische vormen en in de basis een rustig kleurenpallet met veel natuurlijke materialen. Een belangrijk aspect van een minimalistische tuin is een opgeruimd geheel. Dit betekent dat er heel bewust wordt gekozen voor beplanting met een gestructureerde uitstraling, zoals buxus of grassen die ook weinig onderhoud vragen. Bewuste keuze voor meubels, potten of andere decoratieve elementen waarbij de nadruk ligt op less is more, met één of twee een statement pieces.

Ons advies?

Met een minimalistisch ontwerp creëer je een oase van rust en eenvoud in je buitenruimte. Creëer een rustig organisch geheel waarbij je de nadruk legt op één of twee bijzondere elementen. Denk aan een designpot met een sfeervol verlichte boom of plant die het geheel laat stralen, een verrijdbare design buitenkeuken of een mooi lounge bed. Blijf vooral weg van veel of te kleine accessoires.

Tuintrends 2024

02
Felle kleuren - Terug van weggeweest

Natuurlijke en rustgevende kleuren zijn al jaren populair. Deze kleuren zorgen voor een ontspannen sfeer en brengen harmonie in de buitenruimte. In 2024 mogen deze rustgevende kleuren gecombineerd worden met felle & uitbundige kleuren en prints. Gedurfde kleuren, zoals zonnig geel gecombineerd met mosgroen of terracotta, zullen een echte blikvanger zijn in het geheel.

Ons advies?

Zoek naar een aantal accessoires die zorgen voor een echte eyecatcher in de tuin. Denk aan één of meerdere gekleurde stoelen aan de tafel, of een mooi gekleurd windlicht in de tuin of decoratieve kussens met print.

Tuintrends 2024

03
Van binnen en buiten één

Het samenvoegen van binnen en buiten biedt de mogelijkheid om het hele jaar door te genieten van de schoonheid van de natuur en om een gevoel van ruimte en vrijheid te ervaren. Door slim gebruik te maken van materialen, kleuren en inrichting kun je een harmonieuze en naadloze overgang creëren tussen binnen en buiten, waardoor je het beste van beide werelden kunt ervaren.

Ons advies?

Een manier om binnen en buiten met elkaar te verbinden is door gebruik te maken van dezelfde materialen en kleuren. Denk aan het door laten lopen van de vloer van binnen naar buiten, door het gebruik van dezelfde tegels of het plaatsen van glazen schuifdeuren die een beter zicht geven op de tuin. Het plaatsen van comfortabele loungebanken, een eettafel of zelfs een buitenkeuken zorgt ervoor dat je optimaal kunt genieten van het buitenleven met vrienden en familie.

Tuintrends 2024

04
Jouw eigen tuinkamer

Vier alle seizoenen met een sfeervolle tuinkamer. Eén van de belangrijkste voordelen van een tuinkamer is de extra leefruimte die het biedt. Het is een verlengstuk van je huis waar je kunt ontspannen, dineren, werken, sporten en die ervoor zorgt dat je heerlijk beschut zit bij alle weersomstandigheden. Afhankelijk van je wensen ben je met een tuinkamer geheel flexibel qua inrichting of doeleinde. Al genietend van een kop koffie in de ochtend of met een lekker drankje in de namiddag zal de tuinkamer al snel een favoriete plek worden.

Ons advies?

Onze Buitenpracht maatwerk tuinkamers worden gemaakt van kwaliteitsmaterialen. Door elementen te combineren, zoals een glazen vouwwand, haard of natuursteen vloer, is elk project persoonlijk en uniek. Ben je van plan een tuinkamer te realiseren? Denk dan in de oriëntatiefase goed na over de functionaliteit, uitstraling, sfeer en afwerking.

Tuintrends 2024 duurzaamheid

05
Duurzaamheid in de spotlight

Een duurzame tuin begint meestal met een doordacht ontwerp, waarbij rekening wordt gehouden met verschillende aspecten op het gebied van verduurzaming. Denk hierbij aan duurzame materialen, waterbesparing, natuurlijke biodiversiteit, compostering en recycling, of een eetbare tuin.   Met de tuintrends van 2024 kun je jouw tuin transformeren tot een duurzame milieuvriendelijke buitenruimte. Een goede balans tussen groen en verharding speelt hierin de hoofdrol.

Ons advies?

Ook kleine verschillen maken verschil. Weet je niet waar je het beste kunt beginnen? Kies voor een startpunt wat bij je past. Begin met een kleine aanpassing en ga vanuit daar verder.  

Eén ding is zeker: een duurzame tuin geeft inspiratie!!  

Met de tuintrends voor 2024 kun je jouw tuin transformeren tot een moderne en duurzame buitenruimte waarin je kunt genieten van rust, harmonie en verbinding met de natuur.